085-4865262 (dagelijks 8.00u - 22.00u)

Toevoeging – gesubsidieerde rechtsbijstand voor benadeelde partij

Geplaatst op: 23 februari 2013

Wat veel mensen niet weten is dat u als slachtoffer/benadeelde partij vaak recht heb op een door de overheid gesubsidieerde advocaat. De advocaat wordt dan door de Raad voor Rechtsbijstand kosteloos aan u toegevoegd. Bepalend is daarvoor uw inkomen en vermogen in het peiljaar (twee jaren voor datum aanvraag). Het gaat om de financiële gegevens zoals u die hebt opgegeven of die bekend zijn bij de belastingdienst. Voor alleenstaanden geldt als inkomensgrens ±€ 25.000,00 en voor samenwonenden, gehuwden, en alleenstaande ouders geldt als inkomensgrens ±€ 35.000,00. Voor de actuele inkomensgrens wordt verwezen naar de website van de Raad voor Rechtsbijstand.
Geen eigen bijdrage
Indien u binnen deze inkomensgrens, hebt u recht op een pro deo advocaat. Als slachtoffer/benadeelde partij hoeft u geen eigen bijdrage te betalen (Artikel 44 lid 3 Wrb). De rechtsbijstand door de advocaat is kosteloos.

Lees meer >


Verhoor bij de politie; tips en adviezen

Geplaatst op: 23 februari 2013

Wanneer u ervoor kiest om wel een verklaring af te leggen bij de politie, is het erg belangrijk dat u beseft dat u zelf kunt bepalen wat er uiteindelijk in het proces-verbaal van verhoor wordt geschreven. In de praktijk lijkt dat vaak anders omdat de verbalisanten de vragen stellen en daardoor het verhoor ook kunnen sturen en/of druk op u kunnen uitoefenen, maar u bepaalt zelf op welke vragen u wel en welke vragen u geen antwoord wil geven, en wanneer u wel antwoord, op welke wijze u dat doet en wat u zegt. Om u voldoende weerbaar te maken tegen de toch vaak vervelende verhoormethoden van de politie, volgen hieronder enkele tips en adviezen over hoe u het beste kunt handelen c.q. antwoorden in bepaalde situaties:

Lees meer >


Advocaat nodig voor terugkrijgen inbeslaggenomen goederen

Geplaatst op: 23 februari 2013

Wanneer voorwerpen of geld door de politie in beslag zijn genomen, kunt u bij de rechtbank een klaagschrift indienen tegen het uitblijven van een last tot teruggave. De kans op succes is afhankelijk van het soort beslag dat is gelegd, de duur en de gronden voor het beslag, maar ook van de vraag of de verdenking tegen u is gericht, of dat u slechts een onschuldige derde bent, uw persoonlijke omstandigheden en het belang dat u hebt bij teruggave. Juist omdat de teruggave van de in beslag genomen voorwerpen afhankelijk is van zoveel factoren, doet u er verstandig aan om u voor de klaagschriftprocedure bij te laten staan door een gespecialiseerde advocaat.

Lees meer >


Maatstaven klaagschrift tegen beslag

Geplaatst op: 23 februari 2013

Het indienen van een klaagschrift vereist de nodige juridische kennis. Afhankelijk van het soort beslag dat is gelegd en de persoon van de klager, geldt een andere maatstaf. Zo bestaat er een beslag met het oog op de waarheidsvinding, maar ook om conservatoir beslag te leggen. Qua persoon van de klager kan de verdachte zelf om teruggave van het in beslag genomen voorwerp vragen, maar ook een derde. Het is belangrijk dat de verschillende maatstaven goed worden onderscheiden en ook in het klaagschrift de juiste maatstaf wordt genoemd.

Lees meer >


Soorten beslag

Geplaatst op: 23 februari 2013

Er bestaan meerdere soorten beslag. De belangrijkste zijn:
• Beslag om de waarheid aan de dag te brengen (waarheidsvindingsbeslag, art 94 lid 1 Sv.)
• Beslag om wederrechtelijk verkregen voordeel mee aan te tonen (art 94 Sv.), en daarmee samenhangend conservatoir beslag zodat later wederrechtelijk verkregen voordeel kan worden ontnomen (conservatoir beslag, art 94a Sv)
• Beslag met het oog op latere verbeurdverklaring (art 94 lid 2 Sv.)
• Beslag met het oog op een latere onttrekking aan het verkeer (art. 94 lid 2 Sv.)
Het is van belang om te achterhalen welk soort beslag er is gelegd nu op basis hiervan de maatstaf voor de beoordeling van het klaagschrift tegen het beslag.

Lees meer >


Voorbeeld verzetschrift strafbeschikking

Geplaatst op: 23 februari 2013

Wanneer u een strafbeschikking opgelegd krijgt voor een feit dat u niet hebt gedaan, moet u altijd hiertegen verzet instellen. Ook andere omstandigheden, zoals medeschuld aangever, overmacht, noodweer (zelfverdediging) kunnen reden zijn om in verzet te gaan. Wij hebben een voorbeeld van een verzetschrift tegen een strafbeschikking voor u online gezet. U kunt dit verzetschrift gebruiken om een onterechte of onjuiste strafbeschikking aan te vechten.

Lees meer >


Verzet tegen strafbeschikking

Geplaatst op: 23 februari 2013

Wanneer u het niet eens bent met een strafbeschikking, is het belangrijk dat u hiertegen in verzet komt. U stelt verzet in via een verzetschrift. Wij leggen u uit wanneer u verzet kunt instellen, hoe dat moet, en ook binnen welke termijn dat moet gebeuren.

Lees meer >


Vergoeding kosten van rechtsbijstand benadeelde partij

Geplaatst op: 23 februari 2013

Wanneer u als benadeelde partij door een advocaat wordt bijgestaan voor het indienen van een voegingsformulier, is het wel zo prettig wanneer de daarmee gemoeide kosten van rechtsbijstand tevens voor vergoeding in aanmerking zouden komen. Dit is echter niet het geval.
Voor toewijzing van een vordering tot schadevergoeding als bedoeld in art. 51a, eerste lid, Sv komt alleen die schade in aanmerking die rechtstreeks is geleden door het strafbare feit. De kosten van rechtsbijstand zijn niet als zodanige rechtstreekse schade aan te merken (LJN AB1819, Hoge Raad, 29 mei 2001). Dat brengt mee dat dergelijke kosten ook niet in aanmerking kunnen worden genomen bij de oplegging van de in art. 36f, eerste lid, Sr voorziene maatregel (vgl. HR 18 april 2000, NJ 2000, 413).

Lees meer >


In hoger beroep gaan tegen vonnis

Geplaatst op: 23 februari 2013

Indien u het niet eens bent met het vonnis van de rechter, kunt u hiertegen in hoger beroep gaan zodat u een nieuwe behandeling krijgt van uw strafzaak door het gerechtshof.

Lees meer >


Geld in beslag genomen

Geplaatst op: 23 februari 2013

Wanneer de politie uw geld in beslag heeft genomen, heeft u er groot belang bij dat dit geld zo spoedig mogelijk terug te krijgen, zeker wanneer het gaat om een groter geldbedrag. Gelukkig bestaan er goede mogelijkheden om het beslag op het geld te laten opheffen.

Lees meer >


Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden