085-4865262 (dagelijks 8.00u - 22.00u)

Verzet tegen strafbeschikking

Wanneer u het niet eens bent met een strafbeschikking, is het belangrijk dat u hiertegen in verzet komt. U stelt verzet in via een verzetschrift. Wij leggen u uit wanneer u verzet kunt instellen, hoe dat moet, en ook binnen welke termijn dat moet gebeuren.

Hoe ziet de strafbeschikking eruit?

U kunt in verzet wanneer u een strafbeschikking hebt ontvangen. Een strafbeschikking ziet er vrijwel hetzelfde uit als een “normale” boete, die u van het CJIB te Leeuwarden krijgt voor een lichte verkeersovertreding als te hard rijden of door rood rijden. Ook de strafbeschikking ontvangt u van het CJIB.
Dat het om een strafbeschikking gaat blijkt duidelijk uit de vermelding “strafbeschikking” aan de rechter bovenzijde van de boete die u ontvangt. Een voorbeeld van een strafbeschikking ziet u hier.

Termijn

De termijn om verzet in te stellen is kort. U moet binnen 14 dagen na ontvangst van de strafbeschikking het verzetschrift hebben ingediend.
Wanneer u de (eerste) strafbeschikking niet hebt ontvangen, kunt u proberen om ook buiten deze termijn nog een verzetschrift in te dienen. U moet in het verzetschrift wel aangeven dat u niet eerder een strafbeschikking hebt ontvangen.

> Meer informatie termijn verzet strafbeschikking

Hoe?

U gaat in verzet door het versturen van een verzetschrift per (aangetekende) post naar de instantie die op strafbeschikking staat vermeld. In de meeste gevallen is dit het CVOM te Utrecht. Het is belangrijk dat u hiervoor de strafbeschikking goed leest. U vindt de adresgegevens van de instantie op de strafbeschikking.

Gronden

In het verzetschrift geeft u de gronden voor het verzet op. U geeft gemotiveerd aan waarom u het niet eens bent met de opgelegde strafbeschikking. Zo mogelijk voegt u bewijsstukken bij ter onderbouwing van uw standpunt.
Voorbeeld verzetschrift strafbeschikking
Wilt u zelf verzet instellen tegen een opgelegde strafbeschikking? Wij hebben een voorbeeld van een verzetschrift op onze website geplaatst, dat u gratis kunt downloaden.

> Voorbeeld verzet strafbeschikking 

DISCLAIMER
Wij adviseren u echter om voor het instellen van verzet gebruik te maken van de deskundige rechtsbijstand door een gespecialiseerde strafrechtadvocaat. Meld uw zaak daarom bij ons aan. Wij zullen u doorverwijzen naar een advocaat uit ons netwerk.

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden