Een strafbeschikking en een transactievoorstel zijn buitengerechtelijke wijze van afdoening van een strafzaak. Dit betekent dat de strafzaak worden afgehandeld zonder dat de verdachte bij de rechter moet verschijnen.
Een transactievoorstel is een geldboete die u van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) krijgt toegestuurd. Bovenaan de brief staat een “T” vermeld, en ook in de tekst op de achterzijde kunt u lezen dat het om een transactievoorstel gaat. Anders dan bij een normale boete voor eenvoudige verkeersovertreding (ook wel Mulderfeiten genoemd), hoeft u de boete niet te betalen wanneer u het niet eens bent met het verwijt dat u gemaakt wordt. Wanneer u niet betaalt, wordt u gedagvaard om alsnog bij de rechter te verschijnen.
Bij een strafbeschikking werkt het anders. Ook hier ontvangt u een brief van het CJIB, maar naast een boete, kan het Openbaar Ministerie ook een ontzegging van de rijbevoegdheid of een werkstraf opleggen. In sommige gevallen moet u vooraf worden gehoord, en ontvangt u een uitnodiging voor een hoorzitting, maar vaak wordt de strafbeschikking aan u opgelegd zonder dat u daarover uw mening hebt kunnen geven. Wanneer u het niet eens bent met de strafbeschikking dient u binnen 14 dagen in verzet te gaan. Dit doet u door een brief te sturen naar het Openbaar Ministerie waarin u gemotiveerd aangeeft waarom u het niet eens bent met de strafbeschikking.
Bij zowel een transactievoorstel als bij de strafbeschikking is het aan te bevelen om vooraf advies in te winnen van een gespecialiseerd strafrechtadvocaat. De advocaat zal – waar mogelijk – voor u eerst het proces-verbaal opvragen en deze met u bespreken. Wanneer de termijn voor verzet in gevaar dreigt te komen, kan de advocaat ook alvast in hoofdlijnen de bezwaren tegen het verwijt kenbaar maken. Deze verzetgronden kunnen later dan nog worden aangevuld.