085-4865262 (dagelijks 8.00u - 22.00u)

Diefstal elektriciteit/stroom

Diefstal van elektriciteit/stroom gaat meestal samen met een hennepkwekerij/hennepteelt. Stroom wordt dan buiten de meter om afgetapt.

Straffen voor elektriciteit/stroom

Over het algemeen krijgt u een straf voor zowel het telen van de hennep als de diefstal van de stroom. Voor de diefstal van de stroom wordt vaak iets van 20 uur werkstraf extra gegeven.

Strafmaatbepalende factoren bij diefstal elektriciteit/stroom kunnen zijn:

– de duur van de diefstal (en hennepteelt; vaak geschat op basis van aanwezige vervuiling)
– of u de rekening van de netwerkbeheerder al hebt betaald
– eerdere veroordelingen voor diefstal

Bewijs

De officier van justitie moet bewijzen dat u wist van de diefstal van de elektriciteit of dat u de elektra zelf hebt aangelegd. Wetenschap vereist opzet. Dit opzet kan bijvoorbeeld al in de vorm van voorwaardelijke opzet aanwezig zijn, wanneer u wel eens een kabel vanuit de meterkast hebt zien liggen, en dat u wel vermoedde dat de elektriciteit buiten de meter om werd verkregen, en dat u daar impliciet mee hebt ingestemd. In dat geval wordt gezegd dat u de aanmerkelijke kans op de koop hebt toegenomen dat elektriciteit werd gestolen. 

Enkel de vaststelling dat er een hennepkwekerij is, is onvoldoende bewijs voor de diefstal van stroom. Bewezen moet worden dat u, als verdachte, hier enigszins mee bekend was.

Het bewijs wordt vaak geleverd op basis van de eigen verklaring van de verdachte. Wees daarom voorzichtig met wat u bij de politie of ter terechtzitting verklaart.

Advocaat diefstal elektriciteit/stroom

Wanneer u uw zaak bij ons aanmeldt, brengen wij u in contact met een gespecialiseerde advocaat in zaken over diefstal van elektriciteit/stroom al dan niet gecombineerd met hennepteelt.

Alle bij ons netwerk aangesloten advocaten werken ook op basis van pro deo (toevoeging via de Raad voor Rechtsbijstand), waarbij de kosten van rechtsbijstand grotendeels worden betaald door de Staat. Komt u niet in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand, dan hanteren onze advocaten voor u een zeer scherp tarief van € 120,00. Alleen via ons bent u zeker van gespecialiseerde rechtsbijstand, tegen een betaalbaar tarief.

En bij vrijspraak, sepot of ontslag van rechtsvervolging krijgt u bovendien alle kosten van rechtsbijstand vergoed door de Staat. Wij kunnen dan voor u een verzoek indienen.

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden