085-4865262 (dagelijks 8.00u - 22.00u)

Ontnemingsvordering

De ontnemingsvordering is bedoeld om wederrechtelijk verkregen voordeel van een verdachte af te pakken. De ontnemingsvordering is ook wel bekend onder de naam “plukze wetgeving”, afgeleid van het (kaal)plukken van de verdachte.Het gaat bij de ontnemingsvordering erom dat al het geld dat is verdiend met criminele activiteiten wordt afgepakt.

Schatting ontnemingsvordering

De ontnemingsvordering wordt door politie en justitie geschat. De schatting van het ontnemingsbedrag vindt vaak plaats op basis van vaste uitgangspunten, maar ook op basis van de verklaringen van uzelf, als verdachte, en getuigenverklaringen, bijv. over verkopen. Indien bepaalde verklaringen ongunstig zijn, is het van belang dat die getuigen nader aan de tand worden gevoeld over hun verklaringen om zo te proberen het bewijs weggepoetst te krijgen. 

Schatting ontnemingsvordering hennepkwekerij

Ook bij hennepkwekerijen wordt de ontnemingsvordering geschat op basis van vaste uitgangspunten. Deze zijn neergelegd in de BOOM-rapportage “wederrechtelijk verkregen voordeel hennepkwekerij bij binnenteelt onder kunstlicht“. In het kort komt deze berekening erop neer dat per oogst een plant 28,2 gram hennep geeft, en dat per gram € 3,28 opbrengst wordt verkregen. De opbrengst  per oogst wordt aldus berekend door de volgende rekensom:

Aantal planten x 28,2 gram x € 3,28 = de geschatte opbrengst

Hierop worden vervolgens nog de kosten van de hennepteelt in mindering gebracht, ook dit weer volgens vaste uitgangspunten. Deze uitgangspunten zijn ook te vinden in de BOOM-rapportage.

Advocaat ontnemingsvordering

Indien de officier jegens u een ontnemingsvordering indient, is het belangrijk dat hier goed verweer tegen wordt gevoerd. Ontnemingsvorderingen kunnen erg ingewikkeld zijn, en er staat vaak veel op het spel. Een ontnemingsvordering kan al gauw oplopen tot enkele tienduizenden euro’s. Een goede verdediging door een gespecialiseerde advocaat is daarom noodzakelijk.

Indien u uw zaak bij ons aanmeldt, brengen wij u in contact met een van de gespecialiseerde advocaten uit ons netwerk. 

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden