085-4865262 (dagelijks 8.00u - 22.00u)

Strafbeschikking of transactievoorstel

Wanneer u een boete krijgt van het CJIB kan dat een zogenaamd mulderfeit zijn, zoals bij de eenvoudige verkeersovertredingen, maar het kan ook gaan om een transactievoorstel of een strafbeschikking. Een transactievoorstel herkent u aan de duidelijk zichtbare “T” rechts bovenaan de brief. Bij de strafbeschikking ziet u een “S” rechts bovenaan de brief staan.

Strafbeschikking

Wanneer u het niet eens bent met de aan u opgelegde strafbeschikking, bijvoorbeeld omdat u en verweten feit niet hebt gepleegd of omdat u het niet eens bent met de hoogte van de opgelegde straf, dient u binnen 14 dagen verzet in te stellen bij de officier van justitie. U moet de boete in dat geval niet betalen.

U doet er verstandig aan om het verzet in te laten stellen door een in het strafrecht gespecialiseerde advocaat. De advocaat zal voor u het strafdossier opvragen en met u bespreken. Hij/zij kan u adviseren welke verdedigingstrategie het beste gevolgd kan worden en wat u wel en wat u niet mag verklaren ter zitting. Ook kan de advocaat u voorbereiding op de zitting zelf en u uitleggen wat u kunt verwachten.

Transactievoorstel

Wanneer u het niet eens bent met het transactievoorstel, bijvoorbeeld omdat u en verweten feit niet hebt gepleegd of omdat u het bedrag van de strafbeschikking niet kunt betalen, mag u de boete niet betalen. U krijgt vervolgens automatisch een dagvaarding om te verschijnen bij de politierechter.

U doet er wel verstandig aan om zo spoedig mogelijk contact op te nemen met een in het strafrecht gespecialiseerde advocaat. De advocaat zal voor u het strafdossier opvragen en met u bespreken. Hij/zij kan u adviseren welke verdedigingstrategie het beste gevolgd kan worden en wat u wel en wat u niet mag verklaren ter zitting. Ook kan de advocaat u voorbereiding op de zitting zelf en u uitleggen wat u kunt verwachten.

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden