085-4865262 (dagelijks 8.00u - 22.00u)

Procedure

Wanneer u verdachte bent in een strafzaak, is het eigenlijk verstandig om zo spoedig mogelijk na uw eerste verhoor al een in het strafrecht gespecialiseerde advocaat te raadplegen zodat het onderzoek van de politie op de voet kan worden gevolgd en waar nodig kan worden bijgestuurd door op dat moment al onderzoekswensen op te geven en getuigen te laten horen of deskundigen in te schakelen die hun visie geven op de door de politie verzamelde bewijsmiddelen.

Maar zeker wanneer u een dagvaarding ontvangt, is het verstandig om onmiddellijk de deskundige rechtsbijstand van een strafrechtadvocaat in te schakelen.

U kunt in eerste aanleg worden gedagvaard om te verschijnen bij de kantonrechter, de politierechter, of de meervoudige strafkamer van de rechtbank.

  • Bij de kantonrechter worden met name overtredingen behandeld. Het gaat om de eenvoudige, minder ernstige feiten.
  • Bij de politierechter worden de zwaardere feiten, voornamelijk misdrijven, behandeld. De politierechter is slechts bevoegd om een gevangenisstraf op te leggen tot 12 maanden.
  • Bij de meervoudige kamer worden tot slot de zwaardere strafzaken behandeld. Rechtbijstand door een advocaat is hier echt van noodzakelijk! Meestal laat het om feitelijk of juridisch ingewikkelde strafzaken. De straffen zijn niet beperkt in hoogte, maar dit wil ook niet zeggen dat bij de meervoudige kamer alleen maar hoge straffen worden opgelegd. Het gebeurt ook vaak dat de straf beperkt blijft tot een werkstraf en voorwaardelijke gevangenisstraf.

Behalve bij de kantonrechter is het aan te bevelen om altijd een in het strafrecht gespecialiseerde advocaat in te schakelen die voor uw belangen opkomt. De advocaat zal vooraf de processtukken opvragen bij de rechtbank en u adviseren of de juridische mogelijkheden en over wat u wel en niet moet verklaren tijdens de zitting. Samen met u zal de advocaat de verdedigingstrategie bepalen.

 

Heeft u een dagvaarding of oproeping ontvangen, wacht dan niet langer en meld direct uw zaak bij ons aan. Wij brengen u in contact met een in het strafrecht gespecialiseerde advocaat!

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden