085-4865262 (dagelijks 8.00u - 22.00u)

Dagvaarding

De dagvaarding is de oproeping voor de zitting waarop de verdachte moet verschijnen. Het kan gaan om een dagvaarding voor een zitting bij de kantonrechter, de politierechter, de meervoudige strafkamer van de rechtbank, en het gerechtshof.

Dag en tijdstip zitting op dagvaarding

Op de dagvaarding staat de dag en het tijdstip vermeld waarop de zitting plaatsvindt. Het is belangrijk dat u wel ter terechtzitting verschijnt zodat u zelf verweer kunt voeren. De ervaring leert dat verdachten die ter terechtzitting verschijnen een lagere straf krijgen.

Bent u verhinderd voor de zitting, dan moet u schriftelijk uitstel vragen. Het moet dan wel gaan om goede redenen. Als u vraagt om uitstel, moet u dit goed motiveren en met bewijsstukken onderbouwen. Bel vooraf altijd naar de rechtbank om te informeren of het uitstel wordt gehonoreerd.

Tenlastelegging op dagvaarding

Op de dagvaarding staat verder de tenlastelegging vermeld. De tenlastelegging is de omschrijving van de feiten waarvan u wordt verdacht. De tenlastelegging is afgeleid van de delictsomschrijvingen zoals die staan vermeld in het wetboek van strafrecht. Daardoor is de tenlastelegging voor leken niet altijd even gemakkelijk te lezen en te begrijpen.

Achterzijde dagvaarding

Op de achterzijde van de dagvaarding vindt u een overzicht van de rechten die u als verdachte hebt. Lees deze altijd goed door!

U leest hier onder andere hoe u getuigen kunt laten oproepen door de officier van justitie, en wat de termijnen zijn voor het doorgeven van deze getuigen.

Ook leest u dat u een advocaat kunt raadplegen en hem kunt vragen u bij te staan tijdens de zitting.

Advocaat nodig?

Indien u een dagvaarding heeft gekregen voor een zitting, is het altijd verstandig om een advocaat te raadplegen die u tijdens de strafzaak kan bijstaan. De advocaat vraagt voor u alle processtukken op, en zal deze met u bespreken, en u voorbereiden op de zitting. Met een gespecialiseerde advocaat haalt u altijd het beste resultaat uit uw zaak.

Wanneer u uw strafzaak bij ons aanmeldt, brengen wij u onmiddellijk in contact met een gespecialiseerde advocaat bij u in de regio. Onze advocaten werken ook pro deo. Komt u in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand, dan hoeft u hoogstens een geringe eigen bijdrage te betalen.

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden