085-4865262 (dagelijks 8.00u - 22.00u)

Advocaat verplicht voor zitting kinderrechter

Is uw kind gedagvaard om te verschijnen bij de kinderrechter, dan is het belangrijk dat hij wordt bijgestaan door een gespecialiseerde advocaat. Een advocaat wordt standaard toegevoegd door de rechtbank, maar u kunt ook zelf ervoor kiezen dat uw kind de beste rechtsbijstand krijgt, van een in het jeugdstrafrecht gespecialiseerde advocaat.

 

Een zitting bij de kinderrechter verschilt duidelijk van andere zittingen. Het verloop van de behandeling van de zitting is wel gelijk aan die van bijvoorbeeld de politierechter, maar het verschil zit in de behandeling achter gesloten deuren, de verplichte aanwezigheid van de minderjarige verdachte en diens ouders, de aanwezigheid van een medewerker van de Raad voor de Kinderbescherming, en ook de bejeging door de rechter.

Tijdens de zitting van de kinderrechter staat het pedagogische karakter van de strafzaak voorop. De bedoeling van de zitting is met name om de minderjarige uit te leggen dat wat hij heeft gedaan niet door de beugel kan. Belangrijk is evenwel dat het zwaartepunt blijft liggen op de vraag of het feit bewezen kan worden verklaard. Soms wordt dat even “vergeten”, maar het is aan de advocaat om er alles uit te halen om het beste resultaat voor de minderjarige client te bereiken, en dat is natuurlijk een vrijspraak of ontslag van rechtsvervolging, of anders een zo laag mogelijke straf.

Het is belangrijk dat de advocaat hiervoor alles uit de kast haalt. Soms moeten er nog getuigen gehoord worden, of andere onderzoeken verricht worden om belastende verklaringen onderuit te halen. 

Kosteloze rechtsbijstand

Wij adviseren u om uw kind bij te laten staan door een gespecialiseerde jeugdstrafrechtadvocaat uit ons netwerk, zodat u er zeker van bent dat uw kind de beste rechtsbijstand krijgt. En deze deskundige rechtsbijstand kost u verder niets. Onze advocaten zijn bereid om uw kind ook op basis van toevoeging (pro deo) bij te staan. 

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden