085-4865262 (dagelijks 8.00u - 22.00u)

Advocaat nodig bij verzet strafbeschikking?

Regelmatig krijgen wij de vraag van clienten of een advocaat nu echt nodig is om verzet in te stellen tegen een strafbeschikking. Het antwoord op die vraag is afhankelijk van de omstandigheden van het geval, de hoogte van opgelegde boete en met name ook of u het eens bent met de strafbeschikking en de hoogte van de opgelegde boete. Voor sommige clienten speelt ook een kosten-baten-afweging een rol.

Voordelen advocaat bij verzet strafbeschikking

Het voordeel van de rechtsbijstand van een gespecialiseerde strafrechtadvocaat bij het instellen van verzet tegen de strafbeschikking is natuurlijk dat u verzekerd bent van deskundige rechtsbijstand waardoor uw kansen om een sepot of een vrijspraak een stuk groter zijn. De rechtsbijstand van de advocaat gaat ook verder dan het enkel indienen van een verzetschrift tegen de strafbeschikking. De advocaat zal alle processtukken (o.a. verklaringen uit het politiedossier) opvragen en deze met u bespreken. Ook zal de advocaat u voorbereiden op de zitting zodat u precies weet wat u wel en niet kunt verklaren, en daarnaast zal de advocaat u ook bijstaan tijdens de zitting bij de politierechter die vaak volgt nadat u verzet hebt ingesteld tegen een strafbeschikking. Niets zal aan het toeval worden overgelaten; wij zullen vechten voor uw zaak!

Registratie strafblad

Met name vanwege het feit dat ook strafbeschikkingen op het strafblad worden geregistreerd, is het vaak de moeite waard om de strafbeschikking aan te vechten door hiertegen verzet in te laten stellen door een gespecialiseerde advocaat, die u later tijdens de zitting ook bijstaan. Doet u niets, dan wordt u vaak schuldig geacht en heeft dat gevolgen voor het later verkrijgen van een verklaring omtrent het gedrag (VOG).

> Gevolgen strafbeschikking voor strafblad en VOG

Nadelen advocaat bij verzet tegen strafbeschikking

Het enige nadeel dat u hebt wanneer u een advocaat inschakelt om u bij te staan bij het instellen van verzet tegen de strafbeschikking is dat u de kosten van rechtsbijstand hiervoor moet betalen. U moet hierin zelf een kosten-baten-afweging maken, waarbij u toch wel met het volgende nog rekening moet houden:

  • Schadevergoeding bij sepot, vrijspraak en ontslag van rechtsvervolging 

Wanneer de strafzaak later eindigt in een sepot, of dat u wordt vrijgesproken dan wel wordt ontslagen van rechtsvervolging (o.a. bij noodweer, overmacht, etc.) hebt u recht op schadevergoeding, waaronder een volledige vergoeding van alle kosten van rechtsbijstand. De Staat betaalt dan alle door u gemaakte kosten. Heeft u een kans op vrijspraak, dan is al gauw het advies om het te proberen!

> Meer informatie over schadevergoeding na sepot, vrijspraak of ontslag na rechtsvervolging

  • Soms ook pro deo advocaat mogelijk


In veel gevallen kan de rechtsbijstand ook pro deo worden verleend. De advocaat neemt dan uw zaak pro deo aan, en wordt door de Staat betaalt. U betaalt hoogstens een geringe eigen bijdrage. Of u in aanmerking komt voor een pro deo advocaat is afhankelijk van uw inkomen en vermogen in het peiljaar (twee jaar geleden).

> Meer informatie over pro deo rechtsbijstand van een advocaat

Aanmelden nieuwe zaak

Wilt u gratis en vrijblijvend advies over de mogelijkheden van rechtsbijstand door een gespecialiseerde strafrechtadvocaat, meld uw zaak dan bij ons aan via het daartoe bestemde formulier bij ons op de website.

> Aanmelden nieuwe zaak

 

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden