085-4865262 (dagelijks 8.00u - 22.00u)

Invordering rijbewijs

Invordering van het rijbewijs kan plaatsvinden in de volgende gevallen:

 • Criteria invordering rijbewijs bij rijden onder invloed van alcohol

  Invordering van het rijbewijs kan plaatsvinden na rijden onder invloed van alcohol vanaf een ademalcoholgehalte 570  µg/l oftewel een bloedalcoholgehalte van 1,3 ‰.. Voor beginnend bestuurders (die minder dan < 5 jaar hun rijbewijs hebben) gelden lagere alcoholgrenzen voor de invordering van het rijbewijs: vanaf een ademalcoholgehalte 350  µg/l oftewel een bloedalcoholgehalte van 0,8 ‰.

  In tabel ziet dit er als volgt uit:

  RIJBEWIJS KWIJT BIJ….. Alcoholgehalte in de adem (µgl) Alcoholgehalte in het bloed in pro mille (‰)
  NORMAAL BESTUURDERS (rijbewijs langer dan 5 jaar in het bezit) > 570 µgl > 1,3 ‰
  BEGINNEND BESTUURDER(rijbewijs korter dan 5 jaar in het bezit) > 350 µgl > 0,8 ‰
 • Invordering rijbewijs na te hard rijden

Invordering van het rijbewijs na te hard rijden vindt plaats vanaf een snelheidsovertreding van 50 km/u. Voor wat betreft de snelheid zit er geen verschil tussen beginnend bestuurders en bestuurders die langer dan 5 jaar hun rijbewijs hebben. Voor de invordering van het rijbewijs maakt dit niets uit. 

 • Invordering rijbewijs na gevaarlijk rijgedrag

Invordering van het rijbewijs kan ook plaatsvinden wanneer de politie meent dat het rijgedrag zodanig gevaarlijk was dat daardoor de veiligheid op de weg in gevaar is gebracht. Vaak gaat het om door de verbalisanten geconstateerde verkeersovertredingen. 

 

Klaagschrift na invordering rijbewijs 

Na invordering van uw rijbewijs kunt u bij de rechtbank een klaagschrift indienen om het rijbewijs zo snel mogelijk terug te krijgen. Ons advies is om zeker van deze mogelijkheid gebruikt te maken. U kunt echter slechts een keer een klaagschrift indienen om het ingevorderde rijbewijs terug te vragen. Het is daarom belangrijk dat u het meteen de eerste keer goed doet.

U doet er verstandig aan om u in de klaagschriftprocedure bij te laten staan door een gespecialiseerde advocaat. Met een gespecialiseerde advocaat aan uw zijde vergroot u uw kansen om het ingevorderde rijbewijs terug te krijgen.

Wanneer u uw zaak via onze website aanmeldt, profiteert u van het speciale voordeeltarief. De bij het netwerk aangesloten advocaten verlenen ook pro deo rechtsbijstand aan min- en onvermogende clienten.

> Meer informatie invordering rijbewijs

Me

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden