085-4865262 (dagelijks 8.00u - 22.00u)

Hennepkwekerij/hennepteelt – Hennepadvocaat nodig?

Bent u gepakt met hennep? Heeft u een hennepkwekerij in huis of elders gehad? Hennepteelt is strafbaar. Justitie probeert steeds harder op te treden tegen mensen die hennep telen. Voor een hennepkwekerij tot 100 hennepplanten kunt u volgens de richtlijnen vaak nog wegkomen met een werkstraf of geldboete, maar voor een hennepkwekerij met meer hennepplanten loopt u risico om tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf te worden veroordeeld. Bovendien kan de officier van justitie bij hennepteelt ook een ontnemingsvordering eisen. Het is daarom erg belangrijk dat u in dit soort zaken wordt bijgestaan door een gespecialiseerde hennepadvocaat;

Hennepkwekerij

In de meeste gevallen gaat het om een hennepkwekerij boven op zolder. Een of meerdere kamers zijn dan ingericht als hennepkwekerij. Het gaat dan om enkele hennepplanten, maar de omvang van de hennepkwekerij is vaak beperkt. Doorgaans is de hennepkwkerij beperkt tot 500 hennepplanten. Hoeveel het hier gaat om de wat wij noemen kleinschalige thuisteelt, wordt er door justitie steeds strenger opgetreden wanneer er een hennepkwekerij bij iemand in huis wordt aangetroffen. Dit heeft te maken met het gevaar voor brand, de overlast die hennepkwekerijen opleveren, maar ook het risico op criminaliteit (bijv. risico van diefstallen en berovingen). Ook de opbrengsten die verkregen worden met hennepkwekerijen zijn reden voor justitie om strenger te gaan straffen.

Voor een indicatie van de straffen bij hennepkwekerijen kunt u kijken naar Orientatiepunten straftoemeting van het LOVS. Dit zijn de richtlijnen die rechters hanteren. U moet echter niet schrikken hoor! Hierin staat onder meer dat vanaf de 100 henepplanten een onvoorwaardelijke gevangenisstraf worden opgelegd, maar in de meeste gevallen lukt het onze hennepadvocaten om bij meer hennepplanten toch nog een werkstraf te krijgen. Bij vormfouten, zoals het onrechtmatig binnentreden e.d. lukt het onze hennepadvocaten zelfs om een algehele vrijspraak te krijgen.

Hennepteelt

Bij hennepteelt gaat het om de strafbare handeling van het telen van de hennep zelf. Naast het telen van hennep wordt vaak ten laste gelegd: het bereiden, bewerken, verwerken, verkopen, leveren, verstrekken, vervoeren en het opzettelijk aanwezig hebben van de hennep(planten). Het gaat hier om allerlei handelingen die gepaard kunnen gaan met hennepteelt. Bij het opzettelijk aanwezig hebben gaat het puur om de aanwezigheid van de hennepplanten in de woning. Vaak gaat dit samen met de hennepteelt, maar dat hoeft niet perse. Soms kan iemand een hennepkwekerij hebben, zonder zelf bezig te zijn met het telen van de hennep. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer slechts een ruimte beschikbaar wordt gesteld voor hennepteelt, maar dat de verdachte zich verder met de hennepteelt en de hennepkwekerijg niet bemoeit. In dat geval is soms ook de vraag of de verdachte bekend was met de aanwezigheid van de hennepkwekerij. Kan dat niet bewezen worden, dan moet vrijspraak volgen.

Politieverhoor hennepkwekerij

Wanneer u een uitnodiging hebt ontvangen voor een verhoor bij de politie wegens de verdenking van het exploiteren van een hennepkwekerij, is het erg belangrijk dat u zich goed op dit politieverhoor voorbereidt. Wij adviseren u daarom ter voorbereiding op dit verhoor de informatiebrochure ‘hennepkwekerij en ontnemingsvordering’ te bestellen. In de informatiebrochure worden alle mogelijke verweren na ontdekking van een hennepkwekerij besproken en verder uitgelegd aan de hand van het wettelijk kader en de jurisprudentie. Na het lezen van de brochure weet u precies wat u wel en niet kunt verklaren wanneer u op verhoor bij politie moet verschijnen.

> Informatiebrochure ‘hennepkwekerij en ontnemingsvordering’

Hennepadvocaat

Hennepzaken kunnen erg lastig zijn. Vaak spelen er verschillende verweren, zoals de rechtmatigheid van het binnentreden, de vraag of er wel sprake is van medeplegen of medeplichtigheid, de precieze rol van de verdachte, en ook een ontnemingsvordering. Er staat veel op het spel; het risico op een gevangenisstraf en de verplichting om de door justitie begrote winst terug te betalen. Juist in dit soort zaken is het belangrijk dat u wordt bijgestaan door een gespecialiseerde hennepadvocaat; een advocaat die echt verstand heeft van alles wat met de hennepteelt, hennepkwekerijen, en hennepplanten te maken heeft.

Wanneer u uw zaak bij ons aanmeldt, brengen wij u in contact met een gespecialiseerde hennepadvocaat. Onze advocaten werken ook op basis van pro deo (toevoeging via de Raad voor Rechtsbijstand), waarbij de kosten van rechtsbijstand grotendeels worden betaald door de Staat. Komt u niet in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand, dan hanteren onze advocaten voor u een zeer scherp tarief. Alleen via ons bent u zeker van gespecialiseerde rechtsbijstand, tegen een betaalbaar tarief.

> Meer informatie over hennepkwekerijen en onze gespecialiseerde advocaten

 

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden